7 Temmuz 2012 Cumartesi

Facebook Neden Başarılı Oldu?



Facebook Neden Başarılı Oldu?

            Günümüz web 3.0 sitelerine baktığımızda Facebook hala bir numara ve onu Twitter takip ediyor peki bu siteleri bu kadar ünlü yapan nedir?
            Aslında dikkatli baktığımızda web 3.0’ın belirgin siteleri Facebook, Twitter olsa da web 3.0’ın başlangıç noktası ilgi alanları diyebiliriz yani deviantart.com gibi sitelerin de son yıllarda popülerleşmesi bu yüzdendir. İlgi alanı siteleri sosyal ağlar benzeri birbirinin resmine düşüncesine yorum yapma, beğenme gibi etkileri yapabiliyorken ilgi alanı dışındaki insanları buluşturmuyordu.
            Facebook tanıdığımız kişilerle arkadaşlık yapmamız ve gerçek bilgilerle kayıt olmamız konusunda bizi zorladı tanıdığımız kişilerin artması için bizde arkadaşlarımızı zorladık sonunda tandık gruplarından oluşan büyük bir ağ oluştu.
            Facebook’un bize tanıdığı en güzel şey arkadaşlarımızla sürekli irtibat halinde olmamızdı yani sürekli evimizde misafir olabilen arkadaşlarımız oldu. Ama bizi yeni sıkıntılar bekliyordu ilkokul arkadaşımız doktor biz işletmeci bir diğeri mühendis bir başkası da edebiyatçı olunca aynı konuları konuşacak bir insan topluluğu arar olduk.           
            Aynı ilgi alanına sahip arkadaşlar için önceleri ilgi alanları yeterken sonradan Twitter hem arkadaşlarımızı hem de ilgi alanlarımızda bizim düşüncelerini merak ettiğimiz kişiler ünlüleri bir araya getirdi en büyük avantajı duygularını kısa cümlelerle anlatabilen bir topluluğun laf kalabalığından kurtulmasıydı.
            Günümüz sitelerine baktığımızda genel içerik sahibi sitelerin artık pek işlemediğini görmekteyiz hatta günümüzde sağlık sitelerini doktorlar kuruyorlar ve yazılarını paylaşıyorlar  yani günümüzde herkes kendi mesleğine ait şeyleri yazmaya ve yorumlaya yöneliyor. Buna google gibi arma sayfaları destek veriyor ki internet çöp bilgilerle dolmasın.
             Peki ilgi alanlarına yöneliş artıyor ama facebook nasıl ayakta bunun sebebi güncellemeler ilk zamanlarda arkadaşlarla paylaşılan şeyler şimdi hayran kitlelerine de paylaşılabiliyor facebook’un yaptığı en büyük etki tüm ilgi alanları kapsayabilecek yapıda olması. Bunun aynı zaman da sonu olacağı da aşikar ama günümüz de  popüler kalmak için yapmak zorunda olduğu bir durum.

0 yorum:

Yorum Gönder